След половингодишно забавяне България най-после ще получи втечнен природен газ от

...
След половингодишно забавяне България най-после ще получи втечнен природен газ от
Коментари Харесай

Газ от терминала край Александруполис влиза в микса за октомври

След половингодишно закъснение България най-сетне ще получи втечнен природен газ от терминала край Александруполис. Съоръжението за регазификация (FSRU) ще заработи от 1 октомври, когато стартира и комерсиалната му употреба. 

Това се удостоверява от доклада на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), където се показва, че в ценовия микс за октомври е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 70.82% от потреблението за месеца и имат огромно значение за реализиране на удобна цена на синьото гориво, споделят от регулатора.

За първи път са включени и количества от LNG терминала за LNG в гр. Александруполис, като има подписан контракт с търговец след извършен търг за доставка по това трасе.

Освен тези източници, „ Булгаргаз “ ще получи товар и по договора с турската компания  " Боташ ".

В ценовия микс за месеца са включени и количества от рандеман от ПГХ „ Чирен “.  

На база на източниците, от които страната получава природен газ, „ Булгаргаз “ предлага нова цена на газа от 1 октомври – 63.87 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Цената е по-ниска от тази на борсовия показател TTF, само че е с 3.2% по-висока от септемврийската.

Благодарение на дълготрайния контракт за доставка на азербайджански газ за българските консуматори са обезпечени относително ниски цени. Предлаганата от „ Булгаргаз “ цена за м. октомври от 63.87 лева./МВч е с близо 10 лева по-ниска от показателя TTF на нидерландската борса, който при днешната търговия е на равнища от 37.15 евро/МВч или 73.10 лева./МВч “, разяснява ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.

Нагнетените количества в ПГХ Чирен към този момент са над 93% от неговия потенциал, което дава отговор на междинния индикатор за страните от Европейски Съюз.

„ Предвид усложнената интернационална конюнктура този запас разрешава на страната ни да посрещне възможни непредвидени условия и да не допусне внезапни промени в цената на природния газ през идващите месеци “, акцентира Иванов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР